Sarnix.Blog Rotating Header Image

Oefening in geduld

Laatst schreef iemand op een forum dat hij Ubuntu had geprobeerd, maar dat hij het niet als sneller, veiliger of stabieler had ervaren in vergelijking met Windows. Nu heb ik zelf Ubuntu en Windows XP op mijn computer geinstalleerd en de verschillen zijn flagrant.

Veiligheid is waarschijnlijk vooral je veilig voelen. Op Ubuntu gebruik ik firewall noch virusscanner (misschien nu toch maar overwegen een firewall in gebruik te gaan nemen) en doe aan internetbankieren. Op XP heb ik een firewall en virusscanner geinstalleerd, maar wil/durf ik niet te internetbankieren.

Stabiliteit laat zich al wat makkelijker meten. Als je een dual-boot systeem hebt moet je eerst Windows installeren (al zijn er daar oplossingen voor) en pas daarna kan je een ander OS installeren. Als Windows zo instabiel is geworden dat een herinstallatie gerechtvaardigd lijkt twijfel ik niet lang en ga tot herinstalleren over. De enige keren dat ik Ubuntu heb moeten herinstalleren is omdat ik XP moest herinstalleren. XP overschrijft immers de MBR.

Echter, wat de klok slaat is snelheid. Voor de gein heb ik de boottijden opgenomen. Bij beide OS-en heb ik geen automatische login, dus ik moet naam + wachtwoord aanklikken (alleen Windows vanzelfsprekend) en intypen. Ik heb de tijd gemeten van bootmenu tot inlogscherm en vanaf inloggen (enter) tot opstarten van het OS plus het opstarten van Firefox en Thunderbird, want het is nooit heel duidelijk wanneer het booten klaar is. Je ziet je desktop voor je staan, maar je hoort je processor nog ratelen, dus heb ik er voor gekozen de tijd te laten doorlopen totdat ik direct kan browsen en mail lezen.

Welnu, de tijden: van bootmenu tot loginscherm: XP: 72 sec. Ubuntu: 27 sec. Van login tot gebruiksklaar: XP: 78 sec. Ubuntu: 28 sec. Samengenomen, Ubuntu heeft nog geen minuut nodig, waar XP twee-en-een-halve minuut aan het werk is voordat je er uberhaupt iets mee kan. In de gebruikerservaring betekent dit dat als ik Ubuntu opstart ik erbij kan blijven wachten tot ik het loginscherm zie en na het inloggen kan ik eigenlijk ook nog wel even blijven zitten. Die tijd is best rap voorbij. Bij XP ga ik activiteiten verzinnen om gedurende het opstarten te kunnen doen. Naar de WC … eerst even beginnen met XP opstarten. Afwassen … hmm, eerst even XP alvast laten booten. Boodschappen doen … ah, alvast even Windows aanzetten. Op vakantie … hee, voor als ik terug ben, misschien al vast maar …. en XP, is dat niet de rappe variant van Vista?

Be Sociable, Share!
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • StumbleUpon
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Tumblr
  • Google Bookmarks