Sarnix.Blog Rotating Header Image

Merleau-Ponty in de praktijk

Onderstaand stukje is gekopieerd uit de college-tekst van Awee Prins

Allerlei gedragingen, van het eenvoudig ‘vinden’ van de deurknop tot het meer gecompliceerde auto-rijden en piano-spelen, worden niet gedragen door bewuste akten, maar door een pre-reflexief, lichamelijk georiënteerd “kunnend-weten” dat aan de reflexie vooraf-gaat en dat ons leven eerst werkelijk draagt.film Life online streaming

Gisteren maakte ik mijn lunch klaar: 2 maisboterhammen besmeer ik licht met mayonaise, op beide boterhammen leg ik plakjes oude kaas, die besmeer ik licht met curry , op 1 van die boterhammen doe ik gegrilde yorkham en daarop een berg rucola. Boterhammen op elkaar, beetje aandrukken en het grootste gedeelte van mijn lunch is gereed.

Mijn lichaam weet dat ik hard moet schudden om de curry uit de fles moet krijgen, omdat hij bijna leeg is. Mijn lichaam weet dat, maar denkt daar verder niet bij na. Het is nl. kunnend-weten. Zo weet mijn lichaam niet dat ik een nieuwe fles curry heb moeten aanbreken. Het kan het evt. kunnen voelen aan het gewicht, maar het zijn vooral mijn hersentjes die voor de realisatie moeten zorgen. Mijn hersentjes laten het op zulke momenten altijd afweten. Reflexie is niet altijd aan hen besteed en dus ligt er een enorme plas curry op mijn boterhammen.

Be Sociable, Share!
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • StumbleUpon
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Tumblr
  • Google Bookmarks