Sarnix.Blog Rotating Header Image

Korting

Vandaag liep ik de We Fashionstore in, waar rode billboards duidelijk maakten dat er een 50% sale gaande was. Op de 1ste verdieping rijen broeken, t-shirts, blouses, shorts etc. en overal zei het: “sale solden soldes”. Eenmaal bij de kassa met 2 broeken, 3 overhemden, shorts en een shirt bleken de zaken anders in elkaar te zitten. Er is pas sprake van korting als

 1. het in het rek hangt waarop aangegeven staat dat er korting is,
 2. op het product zelf een rode tag is aangebracht met de tekst “sale sale sale sale sale”,
 3. er op het prijskaartje een nieuwe prijstag zit die de nieuwe prijs aangeeft.

Van alle producten die in de rekken voorzien van borden met “sale solden soldes” was slechts een marginaal gedeelte in de uitverkoop en deze ervaring riep een herinnering bij me op.

Mijn vader woonde in1990 nog niet zo lang in Chicago en mijn broer en ik waren bij hem voor een paar weken op bezoek. Hij woonde betrekkelijk dicht bij het centrum, tussen North Clark Street en Lake Michigan. En op een dag gingen we op pad om zijn badkameruitzet aan te schaffen. Hij wist een “Action“-achtige winkel van enkele hectare groot in mijn herinnering. De reclamefolder toonde foto’s van de producten, waar hij naar op zoek was. Na een uur rondbanjeren in die supermarkt/megastore/fabriekshal had hij 2 karretjes bij elkaar gesprokkeld vol badkamer artikelen en liepen we tevreden naar de kassa en ook daar bleken de zaken anders in elkaar te zitten. Mijn vader had alles uitgezocht in bruin en beige en op de foto’s in de actiefolder was duidelijk te zien dat het om lichtblauwe artikelen ging, ergo geen korting. Na enig soebatten met de cassier duwde hij de winkelwagentjes terug de winkel in en zei: “Jodenstreken zijn het. Jodenstreken. Daar werk ik niet aan mee.”

Ik wil hier geenszins insinueren dat mijn vader anti-semitische gedachten of gevoelens er op na hield, integendeel. Hij had een zeer expliciete waardering voor Israel en zijn bevolking. Desalniettemin weet ik dat hij vandaag gezegd zou hebben: “Jodentruken zijn het, Sarnixie, jodentruken. Niks kopen daar. Het is de enige macht, die je als consument hebt.”

Be Sociable, Share!
 • Twitter
 • Facebook
 • email
 • StumbleUpon
 • LinkedIn
 • Reddit
 • Tumblr
 • Google Bookmarks