Sarnix.Blog Rotating Header Image

Sarnix consumes ..

Sinds kort heb ik Allconsuming ontdekt. Ik verwacht er niet zo veel van als van last.fm, want passief muziek luisteren is makkelijker dan een boek lezen en dat handmatig verwerken. De gebruikersgroep zal daarom maar een fractie worden van wat last.fm ondertussen heeft opgebouwd. Desalniettemin hoop ik binnen niet al te lange termijn meer gelijkgestemden te vinden, wat meer en betere boeken om te lezen, films om te zien etc zou moeten opleveren.

Aanvankelijk had ik enige moeite om het systeem te doorgronden, maar achteraf zie ik dat ze de goede beslissing hebben genomen met de manier waarop je een consumptie toevoegt. In plaats van direct is toe te voegen moet je er eerst op zoeken en als je het gevonden hebt hoef je er alleen nog maar op te klikken. Kan je het niet vinden dan kan je het item zelf toevoegen. Zou dit niet het geval zijn dan zullen er onnoemelijk veel varianten en duplicaten van 1 item op de site verschijnen.

Het fijne/makkelijke aan allconsuming is het waardeoordeel, dat je er aan kunt hangen. Het is geen lang nadenken over een cijfer met misschien nog een cijfer achter de komma, want er zijn maar 3 opties: de moeite waard, mwah (als vertaling van wishy washy) en niet de moeite waard. En meer hoef je ook niet te weten.

Om meer en hopelijk goede tips te vinden, ontvangen zullen mijn consumpties eerst een duidelijker beeld van mijn voorkeuren moeten scheppen. Vanaf hier en nu moet mijn profiel zich gestaag opbouwen. Ik was niet plan om alles wat ik tot nu toe gelezen en gezien heb zoveel mogelijk op allconsuming te verwerken. Ten eerste is het een hoop werk, waar je eigenlijk niet zo veel voor terugziet. Je hebt misschien wel een retegers profiel opgebouwd, maar daar hebben heel wat uren, en opgeteld misschien wel dagen, ingezeten. Bovendien, ga ik dan ook alle films invullen die “mwah” waren? Laat staan alles wat “niet de moeite waard” was? En ten tweede vrees ik mijn eigen censuur een beetje. Sommige schrijvers zullen het wel halen en andere toch maar even links laten liggen om het beeld te scheppen naar mijn gedroomde evenbeeld. Dat is zoiets als meedoen aan Big Brother, De Gouden Kooi etc, waar mensen vooral een personage lijken te spelen. Enfin, daar heeft Joost Zwagerman al genoeg over gezegd en wellicht zou dat in deze situatie zomaar op mij van toepassing kunnen zijn. (Ik kan geen link naar de bewuste column vinden. Wellicht alleen op papier in de NRC verschenen. 🙁 )

Overigens levert last.fm me niet zoveel op aan nieuwe muziek. Het zijn vooral de events, die veel toegevoegde waarde hebben. Wat mijn buren luisteren en ik niet is omdat ik niet zo van die muziek houd en niet omdat ik het niet zou kennen. Ook de recommendations lijken vooral de plank mis te slaan en voegen doorgaans nauwelijks iets toe. Dat is al zo vaak gebeurd dat ik ze al lang en breed negeer. Zo beschouwd is er eigenlijk niet eens zo heel veel hoop voor een succesvol allconsuming netwerk.

Be Sociable, Share!
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • StumbleUpon
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Tumblr
  • Google Bookmarks