Sarnix.Blog Rotating Header Image

Sarnix is een harde determinist

Het is af en toe wel fijn als je jezelf kunt categoriseren. Ik ben altijd atheist geweest, maar heb me nooit willen afficheren als atheist. De betekenis van atheisme is daar de oorzaak van. De positie van een atheist wordt bepaald ten opzichte van theistische denkbeelden/religies. En ik verhoud me niet tot religies.

Het boek dat mij het meest heeft beinvloed op dit gebied is On the freedom of the Will van Arthur Schopenhauer. Dit hele boek wordt eigenlijk in 1 zin samengevat door Friedrich Nietzsche: “Als je kunt willen wat je wil, door wat wordt dat dan weer bepaald?” In een notendop: de wil is niet vrij.

Na wat pagina’s op wikipedia gelezen te hebben kan ik nu eindelijk mezelf etiqueteren. Ik heb nooit geweten van deze stromingen en waarschijnlijk zijn het ondergeschoven kindjes in de filosofie, omdat het begrip “vrije wil” zo te pas en te onpas wordt gebruikt alsof de strijd tussen “wil (tot macht?)” en “vrije wil” al lang en breed in het voordeel van de vrije wil is beslecht.

Bij onderstaande illustratie kan ik nu eindelijk zeggen: ik bevind me in het middelste blauwe blokje!

Be Sociable, Share!
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • StumbleUpon
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Tumblr
  • Google Bookmarks